Výroba kapátka - napaječky

Napojení zvířat, zvláště chameleonů a jiných stromových plazů, kapající vodou je nejpřirozenější cestou. Výroba je velice jednoduchá

Zapotřebí je:

  • nádoba na vodu (Vámi zvolený objem)
  • kousek hadičky
  • akvarijní škrtítko
  • vývodka z nádoby na vodu

Já jsem na výrobu použil obyčejný O.5L kelímek, asi 1cm ode dna jsem pomocí horkého hřebíku propálil dírku do které jsem epoxidovým lepidlem vlepil akvarijní rovnou spojku. Spoj musí těsnit aby voda nekapala jinde než chceme. Popřípadě lze použít vývodovou fitinku - šroubení se závitem pomocí matičky a těsnění se spoj utěsní. Naspojku se nasadí hadička a šktítko, kterým se reguluje průtok kapek. Kelímek s vodou se poté postaví nad terárko a hadička zavede do terária.Trochu se uvolní škrtítko, zreguluje množství a půtok kapek a už jen můžem pozorovat zda chamík přijde pít či ne.

Osobně u všech chamíků mám automatické rosení takže kapátko dávám do terárek jen zhruba jednou za 10dní, pokud má chamík žízen přijde se napít jinak kapátko zhruba po dvou hodinách vyndám a nabídnu zase za 10dní.

:-) Výroba je velice jednoduchá tak proč utrácet peníze za komerční výrobek, radši si ušetřím na nějakého nového chovance :-)