Automatické rosící zařízení

Pokud máte doma vícero terárek, kde je potřeba denně či dokonce několikrát denně rosit, začíná ruční postřikovač nestíhat nehledě na to, že automatické rosení se spustí, i když jste zrovna v práci či vysedáváte u pivka, nebo dokonce na dovolené. Prostě o zvířata je postaráno i bez přítomnosti chovatele. :-)

Pro výrobu je zapotřebí:

  • Rosící trysky
  • Rozvodové hadičky
  • Spojky hadiček – fitinky
  • Čerpadlo (popřípadě vhodný zdroj pro 12V čerpadlo z ostřikovačů) jinak klasika síťové napětí 230V
  • Nádobu na vodu
  • Časovač – časové relé

Samotná výroba - Na našem trhu bohužel není zrovna velký výběr trysek. Pro rosení se nejčastěji a i v mém případě používají mlžící trysky od Gardeny, kde balíček o pěti kusech stojí okolo 100kč. Je potřeba počítat s tím, že trysky spíše stříkají než mlží, takže nedávat příliš blízko zvířat, neboť proud by mohl zvířeti i ublížit. Další možností jsou trysky vyndané z ručních postřikovačů, různé průmyslové trysky používané hlavně v zemědělství, nebo trysky jako náhradní díl ke komerčně vyráběným rosícím zařízením. Tyto trysky jsou bohužel velmi drahé a špatně dostupné. Sehnal jsem si i nějaké zkušební průmyslové trysky, avšak nedokázal jsem zajistit jejich správnou funkci. Buď bylo slabé čerpadlo, nebo měli obrovský průtok vody. A tak nejjednodušší volbou byly trysky od Gardeny, ty jsem zvolil i kvůli snadnému nasazení na klasické 6/4mm akvarijní silikonové rozvodové hadičky. Hlavní součástí sestavy je čerpadlo. Zde je opět několik možností, nejčastěji se používají levná čerpadla z autoodstřikovačů, čerpadla do kávovarů/vysavačů (výrobce ULKA), nebo elektroventil z praček atd… Nejsnažší je zvolit čerpadlo do kávovaru ULKA, neboť je na klasické síťové napětí 230V, kdežto čerpadlo pro autoostřikovače pracuje na 12V a tudíž je zapotřebí dokoupit či sehnat odpovídající zdroj. Touto cestou jsem šel já, neboť v garáži jsem měl už nepoužívanou škodu felicia. Vyndal jsem tedy čerpadlo ostřikovačů a bylo zapotřebí sehnat 12V zdroj. Dají se použít různé adaptéry k notebookům, playstationu, či jinému elektrozařízením, nebo autonabíječky. Zdroj musí mít dostatečný „výkon“ aby čerpadlo utáhl. Musí dávat alespoň 2A. Já jsem sehnal tedy nejlevnější a neobyčejnější nabíječku autobaterií jako zdroj k čerpadlu. Nabíječka poskytuje až 4Ampéry a čerpadlo si bere zhruba 2-3A takže jako zdroj pro 8 trysek zcela postačuje, čerpadlo si prostě vezme kolik potřebuje. Další dílem skládanky je časovač. Je zapotřebí sehnat sekundové spínací hodiny nejčastěji na montážní lištu, či časové relé s vteřinovým krokem. Já jsem sehnal z aukra staré časové relé ještě z ČSSR za pár korun s možností nastavení 0,1-18s k tomu jsem připojil obyčejné spínací hodiny s krokem po 15minutách tzn. že by čerpadlo běželo15 minut než se vypne, ale zde je právě funkce časového relé, které je nastaveno jen na pár vteřin. Takže hodiny sepnou v nastavený čas a relé vypne čerpadlo za nastavených několik vteřin. Mnohem jednodušší je zakoupit vteřinové spínací hodiny a nastavit jen požadovaný čas, bohužel tyto hodiny jsou velmi drahé.

zdroj (autonabíječka) a časové relé

Teď už stačí sehnat spojovací fitinky, nejlepší jsou pneumatické spojky. Zde (eshop.technoline.cz/278-pneumaticke-spojky-fitinky)  si stačí vybrat podle průměrů použitých hadiček. Já jsem použil hadičky 6/4mm , takže jsem zakoupil fitinky na 6mm hadičky. Jako nádrž na vodu jsem použil 5L kanystr, který vystačí asi na týden automatického rosení při 8 tryskách spouštěných dvakrát denně. Asi 2 cm od dna nádrže jsem na straně vyvrtal malý otvor a vsadil vývodku-fitinku s těsněním a vyvedl hadičku k čerpadlu.

kanystr s čerpadlem

Pak stačí jen vše zapojit a rozvést hadičky, nastavit trysky a upevnit do terárek. Pro uchycení trysek jsem použil montážní kovovou pásku zohýbanou do požadovaného směru a úhlu. Viz fot.

Rosení mám ve všech terárkách s Pardálisi  tzn. 8 trysek a spouští se mi dvakrát denně po 7 vteřinách. Pro správné udržení vlhkosti, napojení zvířat a „zalití“ kytek 7 vteřin stačí, jinak už se mi tvořila na dně bažina neboť trysky od Gardeny mají dostatečně velký průtok vody.

Rosící zařízení je super, ušetří čas, námahu a vyřeší rosení i v době Vaší nepřítomnosti a zvířata jsou spokojena.

Náklady na výrobu se liší podle použitých součástí.

Moje verze:

  • Trysky 200kč (10ks)
  • Hadičky 50kč (5m)
  • Fitinky 50kč (10ks)
  • Čerpadlo 100kč + zdroj 250kč (ostřikovač felicie + autonabíječka)
  • Kanystr 5L 20kč (kanystr s destilovanou vodou)
  • Spínací hodiny 70kč + relé 50kč

Celkem 790kč

 

Při použití čerpadla ULKA zhruba 350kč, jiného časového relé či spínacích hodin, či dokonce trysek se cena může lišit. Ale bude vždy nižší než za komerčně vyráběné zařízení, a není přeci nic lepšího než homemade výrobek a ušetřené peníze na nákup dalších zvířátek