Výroba inkubátoru

 

Inkubátor-homemade

www.tera-blechoun.webnode.cz

 

Jednoho dne přišla doba, kdy chovaná zvířata dospěla a přišla na řadu reprodukce a odchovy. Aby odchovy byly úspěšné a měli jsme radost z každého přírůstku, je potřeba zařídit kvalitní inkubátor. Lze jej koupit za nekřesťanské peníze, nebo si s trochou šikovnosti vyrobit vlastní.

Pokud se rozhodnete po výrobu, existuje mnoho variant. Základní rozlišení inkubátorů je vlhký a suchý typ. Ohledně typů inkubátoru je na internetu spousta informací, stačí jen trocha času a zjistíte co vám vyhovuje a co potřebujete pro vámi inkubovaný druh zvířete.

Já jsem zvolil podle mě jednodušší typ a to suchý, tudíž topné těleso ohřívá pouze vzduch v inkubačním prostoru a od vzduchu se zahřívají vejce…. Pak už jen rozmyslet z jakého materiálu, či z čeho inkubátor vyrobit. Je zde několik variant např. plastový box, polystyrenové termoboxy, typ „akvárko obalené polystyrenem“ - výroba z polystyrenu a skla a poslední podle mě nejlepší možnosti jsou staré vyřazené lednice, mrazáky, autoledničky, kempinkové ledničky, mikrovlnky. Nejlepší variantou se mi zdají právě proto, že už z výroby jsou velmi dobře izolované, takže opravdu stačí sehnat starou/rozbitou/nepotřebnou lednici, nějaké topné těleso a muže se inkubovat.

Postup výroby:

Hned ze začátku se vyskytl problém, protože sehnat malou, starou lednici v nějakém vhodném stavu tzn. s dvířky s těsněním, s policemi se zdálo býti nemožné. Avšak přes známe jsem si domluvil návštěvu sběrného dvora (což je velký problém, páč v dnešní době vás do dvora nikdo nepustí, takže se muselo jednat až s ředitelem dvora, aby nás tam pustil) Tam vybrat lednici nebyl žádný problém. Lednici o rozměrech 55x50x50 jsem donesl domů, odstranil z ní všechno nepotřebné, ze zadní strany chladící zařízení, dráty, kabely, regulaci atd… důkladně celou lednici umyl a hlavně vydezinfikoval, vložil topný kabel 25W na strop inkubátoru. Pokud by byla lednice vetší-vyšší (pro větší množství inkubovaných vajec)  bylo by třeba dát kabel či folii na zadní stranu, aby vytápěla celou výšku inkubátoru. Kabel je v inkubátoru uchycen na kovové černé mříži, která byla zezadu lednice viz foto trochu se upravila. vložil kabel a přidělala na strop. Následovalo zapojení digitálního termostatu ATC 300. Vše se odzkoušelo, nastavila teplota. A mohlo se začít inkubovat.

Cena takového inkubátoru je vlastně jen cena topného tělese a termostatu tzn. okolo 700kč a to se vyplatí :D

THX Michal