CHOV CVRČKŮ

Pro svůj chov používám buď cvrčka domácího, který má výhody v mimořádné rozmnožovací schopnosti, avšak pomalejším růstem, menší velikostí a hlasitějšímu cvrkání oproti cvrčků banánovému/stepnímu, který však nemá tak dobré rozmnožovací schopnosti, ale i tak ho ve svém chovu upřednostňuji pro jeho ostatní výhody.

Technologie mého malého chovu cvrčků:

Celý prostor cvrčkárny je obložen-tepelně izolován polystyrenem tl. 2cm a polepen tepelně odraznou hliníkovou folií pro co největší sražení nákladů na vytápění. „Dveře“ tvoří sololitová deska - přesnějí děrovaný "akulit", která je z vnitřní strany (směrem do cvrčkárny) také polepena  polystyrenem a odraznou folií. Vytápění zajišťuje 2 topné kabely. První topný kabel 50W/8m zalitý rovnoměrně ve smyčkách pod dlaždicemi na celém spodním patře cvrčkárny a druhý topný kabel je natežený po obouch hliníkových roštěch (dnech) druhého a třetího patra. Dlaždice mají dobrou teplotní kapacitu a tak kabel nemusí topit - spínat tak často stejně tak hliníkové tyče použité na roštu dobře vedou teplo (původně se na tyto tyče nevlíkaly záclony a závěsy v gárnyžích). Pro vytápění lze použít i jiné zdroje jako žárovky topné folie nebo jen umístění nad terárka, kde je požadovaná teplota. Správný teplotní rozsah hlídají 2 klasické jednoduché termostaty RT2 jeden pro spodní patro, čidlo druhého je umístěno zhruba v půlce mezi druhým a třetím patrem). Díky tomu mám cvrčkárnu rozdělenou do dvou teplotních zón (spodní a horní patra). Na spodním patře s vyšší teplotou cca 28-29°C  jsou tedy všechny líhniště, a mladé stádia cvrčků. Starší jedinci a dospělci jsou v horním patře s nižší teplotou 27-28°C.

kompletní cvrčkárnadvěře cvrčkárny

 

Rozhodl jsem se tedy pro chov s rozdělováním jednotlivých stádii (mám k dispozici velikost cvrčků, které zrovna potřebuji a nemusím řešit kanibalismus), ale jelikož bydlím v paneláku, kde nemám moc místa na skladování velkého počtu plastových boxů, musel jsem se spokojit s chovem takovým, kde jednotlivá stádia nejsou až tak důkladně rozdělována. Jinak je ještě možnost chovat všechna stádia cvrčků pohromadě, ale kvůli kanibalismu dospělců je tento chov vhodný jen pro malý počet vyprodukovaných cvrčků.

CHOVNÝ BOX:

Pro chov tedy celkově používám 5 velkých stejných plastových boxů o rozměrech 55x35x30cm + 2 menší boxy jako líhniště 35x20x25.

Přičemž 1 je pro dospělce kladoucí vajíčka, 4 zbylé slouží pro jednotlivá stádia a 2 malé boxy jako líhniště. Tzn. 5 velkých je naprosto identických a 2 používané jako líhniště se liší ve velikostí a větrání.

chovný boxchovný box + 2 menší líhniště

 

Těchto 5 boxů používaných na chov potřebuje dobré větrání, to jsem vytvořil vyříznutím otvoru asi ¾ víka, do kterého jsem chemoprénovým lepidlem, vlepil jemné drátěné pletivo (plastové PVC „muší“ pletivo prokoušou během pár okamžiků). Při špatném větrání je v boxu vysoká vlhkost a cvrčci brzy pochcípají, neboť se rozmnoží roztoči a může se začít s novým chovem odznovu. Na dnech boxů jsem dříve používal papírové ubrousky pro lepší vysychání trusu, avšak vytápění zespodu zajistí dobré vyschnutí trusu i na čistém plastovém dně a je pro mě jednodušší údržba, tudíž na dno nic nedávám. Dále jsou v boxu plata od vajec (svisle uložené), aby trus mohl volně propadat až na dno, kde uschne. Box dále obsahuje misku na žrádlo vyrobené z krabice od mlíka (odříznuté dno). Box na chov s dospělci kladoucí vajíčka navíc obsahuje kladiště. Kladiště je možné vyrobit buď z dvou identických plastových misek stylem 1v1, kde ve spodní je voda a v horní je lignocel (výrazně doporučuje použít právě lignocel, neboť samičkám se do něj mnohem lépe klade než do rašeliny a navíc nepodléhá při stálé vlhkosti plísním, alespoň mě se osvedčil.)  Zespodu krabičky (horní) s lignocelem je vsunutý knot, který tak nasává vodu ze spodní misky a vlhčí tak automaticky nepřetržitě lignocel. !!!!Kladiště nesmí nikdy vyschnout!!!!. Nebo jednodušší verze kladiště - jen jednou krabičkou s vlhkým substrátem (lignocelem), který je však je nutné kontrolovat a případně dovlhčovat substrát. Kladiště se překryji drátěným muším pletivem, aby se cvrčci nemohli přehrabovat v lignocelu a případně požírat vajíčka. 

kladištějednodušší a účinější kladiště

Jak jsem uváděl dříve další 2 plastové boxy slouží jako „inkubátor“ – líhniště. Tyto 2 boxy jsou na rozdíl od ostatních boxů méně větrané, pro dosažení vyšší vzdušné vlhkosti potřebné pro líhnutí cvrčků. Zde tvoří větrání zhruba jen 1/3 víka. Do těchto boxů vkládám kladiště odebrané od dospělců po 4-5 dnech. Celkem točím 5 kladišť s plochou na kladení 15x10cm.

Tyto líhnoucí boxy udržují při teplotě 29°C, cca po 8-10 dnech se začnou líhnout mikrocvrčci. Dejte pozor, aby v boxu nebyla nasrážená voda, kde by se čerstvě vylíhlé cvrčci utopily. Pokud se bude na stěnách srážet voda, je potřebné zvětšit, alespoň krátkodobě větrání - např když je přemekřené kladiště odpařuje se velké množství vody, tak na jeden dva dny úplně odendám víko aby kladiště částečně vyschlo a tím zabráním srážení vlhkosti. Do jednoho líhnoucího boxu tedy putujou 2 kladiště od dospělců. Tudíž v jednom boxu mám cvrčky s rozdílem cca 10dnů. V jednom boxu je tedy určitý velikostní rozdíl. Avšak nic závratného. Není to bohužel, jako ve velkochovech, kde mají rozdělení po jednom dni někdy.

cvrčkárna 2011 low cost verzecvrčkárna 2012 full verze

Krmení:

Krmím a zároveň napájím zeleninou a ovocem, hlavně pekingské zelí občas salát, jablko, mrkev, …) + v létě občas listy pampelišky a traviny. Jako suché krmivo lze použít mnoho komponentů pro přípravu směsi (směs drcených psích granulí, drcené ovesné vločky, strouhanku, sušené mléko), dále různé šroty pro hospodářská zvířata např. ČOS či A1 pro výkrm selat, brojleří granule… dají se koupit i speciální směsi na krmení hmyzu - který již zhruba rok používám ve svém chovu. V poslední době se často používá metoda krmení cvrčků vysoce nutriční směsí tzv. Gut loading, díky které dodáváme naším chovancům opravdu to nejlepší v podobě nutriční stravy a omezení podávání vedlejších vitamínů a minerálu. Zájemci si více informací ohledně GUT LOADINGU jistě naleznou na internetu strýček google určitě poradí . :-D

Důležité je udržovat čistotu boxů a vždy po turnusu box vyčistit, vydezinfikovat, v průběhu vybírat trus a mrtvoly na dně boxu. !!!!Denně dávat novou šťavnatou stravu (pekingské zelí) a vyhodit zbytky staré, velmi důležité nenechávat zbytky staré stravy!!!!!.

Chov cvrčků zabere denně určitý čas pro potřebnou péči. Je vhodné zvážení kolik hladových zvířat je zapotřebí krmit a zda se vynaložená práce čas, zabrání prostoru a v neposlední řadě i "rušivý" cvrkot a odér vyplatí. V mém případě 5 dospělých chameleónů, jejich mláďata, skupina gekonů. Je řada velkovhovatelů, kteří živvý krmný hmyz rozváží případně zasílá na adresu. Cena není je pořád více než dobrá v porovnání se zverimexama. Občas této nabídky také využívám neboť ukrmit např dvě snušky chamíků mirkocvrčkama je i nad kapacitní výkon mé cvrčkárny :-D. Nespornou výhodou je kvalita chovaných cvrčků, vím čím krmím jak cvrčky tak chovance a moje peněženka trochu ušetří třeba na pořízení další hmyzožravé potvůrky do terária :-) 

Dotazy a připomínky rád zodpovím Michal :-)